Här är julens dignande julbord! Allt det goda som syns på bilden kompletterades med de varma korvarna, köttbullarna, revbenen, Janssons frestelse och kål, som också hör julmaten till. Mammas hemmagjorda leverpastej var jättegod, precis som pappas sillsallad!
måndag 27 december 2010
Ätbara julklappar
En julkasse med ätbara julklappar uppskattades! Den bruna papperspåsen dekorerades och fylldes med marzipan från Lübeck, hemmagjorde praliner (puffat ris, tranbär, aprikos, mörk choklad och kokos), två sorters egeninlagd sill, bröd, hemmagjord kors och hemmagjord apelsinmarmelad med saffran, tranbär och aprikos. Roligt att göra och roligt att ge bort!
Wurstarna på plats på julbordet!
Vår hemmagjorda korv som tidigare blivit omnämna här på bloggen tog plats på årets julbord. De blev väldigt vackra när de fick en fin stekyta på järnet och sedan stektes färdiga i ugnen. Jag skrev så skyltar och satte i fatet så att gästerna kunde prova de olika sorterna. Originalreceptet var rejält vitlöksdoftande! Det blev succé och det här kommer att bli min och Henriks jultradition!
Julbröd
Till årets julbord var det flera som bidrog med bröd. För ovanlighetens skull var inget av bröden bakade av mamma, som annars är familjens storbagare! Det märks att brödbak är ett intresse som delas inom familjen. Pappa hade bakat surdegsbröd och fruktbröd. Anna bakade sin goda limpa med anis och fänkål. Jag hade tagit med Zopf-flätad råglimpa med surdeg, hasselnötter och svarta sesamfrön. Brödfatet kompletterades med kavring från Södra Mellby bageri på Österlen.
söndag 12 december 2010
Hemmagjord Salsiccie!
Julen närmar sig med stormsteg och vi satsar på att ta med bl.a. hemmagjord korv till julbordet i Ljunghusen i år. Salsiccie är en italiensk korv med nötkött, fläskkött och späck i. Vi använde svinfjälster som vi köpte hos slaktaren. Till 2,8 kg kött gick det åt 4 meter fjälster, det kan vara bra att veta. Vi visste inte det, så mitt i tillverkningen tog tarmen slut och där stod vi med flottiga händer och glodde... Som tur var fick vi tag på mer fjälster i en lokal köttaffär och projektet kunde slutföras. Originalkryddningen med vitlök, grovmalen svartpeppar, kryddnejlika, muskotnöt, kanel och chilipeppar ersatte vi med soltorkade tomater och oliver i en sats, oregano, timjan och mejram i en sats och... håll i er nu... Fernet Branca i en sats! Visst är det vackert med hemmagjorda korvar som hänger ihop på ett långt band? Längtar till jul!
tisdag 7 december 2010
Katternas pepparkakshus
Googla "pepparkakshus" och hitta en rolig mall som du gillar. Klipp ut delarna och ta ut ur pepparkaksdegen som ska vara tjockare än när du bakar vanliga pepparkakor för bästa hållbarhet. När de är bakade och svalnade börjar det roliga - dekorationen! Jag dekorerade mitt med katter som fick hoppa på taket, sitta i fönster och gå runt knuten. Nonstop och kristyr tycker jag är tillräckligt, men det finns ju inga gränser på hur mycket pynt och dekoration man kan ha på sitt pepparkakshus! Ha kul!
Julmarknad i Lübeck
Några vackra bilder från julmarknaden i Lübeck i helgen. Förutom vintergrönsaker och underbara kringlor så innehåller ju en tyst julmarknad Glühwein, bratwurst och marzipan (det sistnämnda åtminstone om det är marknad i Lübeck!). Kanske man skulle ge sig på att baka sådana kringlor? Det kan väl inte vara så himla svårt..?
måndag 6 december 2010
Adventskaka
Som en butterkaka fast av saffransdeg. Gör "kanelbullar" och lägg tätt intill varandra med snittytan uppåt i en rund form. Fyllningen var smör, mandelmassa och vaniljsocker. Hade jag haft syltade apelsinskal hemma så hade det också åkt i, för det hade smakat gudomligt gott ihop med saffran. Ovanpå penslades kakan vispat med ägg och beströddes med mandelspån. Den här kakan fick mer än godkänt. Det blev en mycket mysig adventsfika!
Pasta Mozzarella
Så vansinnigt gott blev det här när tomatsås och penne fick blanda ihop sig med spenatblad och mozzarella ost som smälte, mmmm... Egentligen tillräckligt med kolhydrater som det är, men lite grov baguette smakar bra när man har varit ute och cykelslirat i Limhamn-Bunkeflo hela dagen. Morotspinnarna är mest där för att göra det hela lite mer hälsosamt. Laga detta!
måndag 22 november 2010
Ärtsoppa och pannkakor
Hemma hos oss är det jag som lagar ärtsoppan och Henrik som gräddar pannkakor. Denna klassiska kombination är så rätt en torsdag efter jobbet! Planering krävs dock redan på onsdagen, då ärtorna måste läggas i blöt i kallt vatten. Och så gäller det att få bort det räliga skummet som bildas när ärtorna kokar upp. Men efter det är det busenkelt. Riktigt rökt sidfläsk ska det vara i, tycker jag. Pannkakorna kan jag inte ta någon cred för, för de är Henriks fina hantverk. De smakade gudomligt tillsammans med sylt från Hallongården i Bodarp.
Linssoppa
Soppa och smörgås är perfekt på vardagarna. Till kvällsmaten plockar vi fram morgontidningen igen för den hinner vi aldrig läsa klart till frukosten. I soppskålen den här kvällen en rykande het soppa med röda linser, potatis och morot. Peppar och spiskummin satte fart på den. En klick turkisk yoghurt smakade friskt och svalkande i kontrast till det varma. Ost- och gurkmacka till!
Boeuf Bourguignon
I lördags kom psykologerna och vännerna Sara, Hanna, Magdalena och Anneli på middag - äntligen, det var alldeles för länge sedan jag träffade dem!! Jag ungsbakade potatis med rosmarin och olivolja som jag serverades till min egen variant på Boeuf Bourguignon. I grytan puttrade fin svensk högrev, hela steklökar, morot, kålrot och frästa champinjoner i rödvin, oxfond, redning, kryddor och lite creme fraiche. Lingon till såklart. Efteråt fick de gammaldags vaniljglass med varm hjortronsylt och valnötter. Bilden är tagen dagen efter när Henrik värmde resterna!
måndag 15 november 2010
Nudlar med ratatouille
En egen variant av ratatouille med curry och mycket smak av paprika bjöd jag på tillsammans med nudlar. Ratatouillen var ett lite mer tidskrävande projekt, eftersom den blir som godast av lång tids puttrande och gärna av att få stå till sig till dagen därpå. Men har man den färdig i kylskåpet så värmer man på den lika fort som man kokar upp nudlarna, perfekt för vardagsmiddagen! Nyttigt med morot, kikärtor, zucchini, paprika, tomat och massor av andra godsaker och vitaminer!
söndag 7 november 2010
Nötfärsbiffar med kantareller
Henrik fick ingen "söndagmiddag" i söndags, så på måndagen lagade jag en ordentlig "söndagmiddag". I färsen blandade jag riven gul lök, riven kokt kall potatis, ägg och kryddor. Vackert gyllenbrun stekyta är viktigt! Pannan vispades ur och en skysås fick puttra till sig och förhöjdes mot slutet med kantareller. Den här gången serverades ris till, kanske hade potatis varit bättre..? Det här blev även två smarriga lunchlådor till oss båda till dagen efter.
söndag 31 oktober 2010
Fläskytterfilé med rotfruktsgratäng
Emma och Björn kom på besök och jag serverade dem några busenkla snittar (tunnbröd, philadelphiaost, ruccola och persillade) och ett glas bubbel som start. Sedan provade vi den här helstekta fläskytterfilén som dekorerades med färgglada grönsaker och pumpafrön. Till det åt vi rotfrukter (som det är högsäsong för just nu!); potatis, morot, kålrot, rotselleri, palsternacka och lök, i en gratäng med mozzarella på toppen. Om jag skulle få göra om gratängen skulle jag blandat osten med rotfrukterna eftersom osten fick så mycket färg. Det var en trevlig kväll med goda vänners sällskap!
Pizza
Pizza. Behöver jag egentligen skriva mer..? Den ultimata kylskåps-rensnings-rätten tycker jag, och det perfekta dagen-efter-rätten tycker min man. Variationerna är oändliga. Låt tomatsåsen puttra hela eftermiddagen medan du ändå håller på och rotar runt med annat i bostaden. Varmt som attans ska det vara i ugnen! Kanske det motiverar att köpa en sådan där tillbehörsplatta i sten till ugnen så att man kan få den där stenugnsbakade touchen..?
Etiketter:
Bakning,
Fläskkött,
Vegetariskt
torsdag 21 oktober 2010
Smørrebrød till Livs dop
I lördags döptes Liv och Anna och Magnus hade mottagning hemma efteråt. Vi hjälptes åt att fixa de här fina Smørrebrøden på förmiddagen. Mamma hade haft schyssta limpor i handbagaget på flyget som vi beredda på löpande band. Ja, ni ser ju på bilden vad det var för pålägg!
lördag 2 oktober 2010
Kycklingsallad med förvandlade krutonger
Några korvbröd som inte skulle komma till användning förvandlades till krutonger på en hett stekjärn tillsammans med olivolja och örtkryddor. En ordentlig portion sallad med stekt kycklingfilé i bitar, mozzarella, oliver och annat gott och mättande. En sådan där lite trögflytande crema di balsamico med fikonsmak ringlades över. Det verkar till och med så att Iris skulle kunna tänka sig en schysst sallad till middag...
En ny laddning baguetter
Den här gången blev baguetterna ännu saftigare än de brukar bli. Jag tror att det beror på att jag lät degen arbetas extra länge. Vad hade jag gjort utan min assistent!? Så här stora degar hade jag aldrig orkat knåda för hand. Det mörka i soffan är ingen tröja eller diskhandduk, utan faktiskt bara lilla Iris som ligger och tar en lur.
Helt vanlig kyckling...
En klassiker som aldrig är fel. Kycklingfilé, vanlig kokt potatis och en schysst sås. Isbergssalladen är ju lite tradig, men den funkar ju till vardags...
Möhippa!
Johannas möhippa avslutades med långbord och buffé i mitt vardagsrum där vi laddade inför att dansa natten lång på Båten! Från ovan ser ni crostini med persilje-, hasselnöts- och vitlökssmör och en skål med melon, honungsgrillade tomater med basilika och pinje, laxfilé med ett täcke av yoghurt, feta, örtkryddor och lime, en paj med potatis och kräftstjärtar, rostade rotsaker och baconlindad kycklingfilé. På buffén fanns också en bulgursallad med zucchini och paprika samt bröd och ost. Middagen rundades av med chokladpannacotta som toppades med ett strössel på mandelspån, kokos, tranbär och torkad aprikos.
torsdag 2 september 2010
Lax till många gäster!
Det var dags för sommarfest med grannarna och i år lagade jag hel laxsida med nypotatis och kall örtsås. Runt laxfiléerna dekorerade jag som ni ser med färgglada goda och passande tillbehör. Nybakat bröd med smör och ost som komplement gjorde att alla 17 grannarna definitivt blev mätta! (Fast lille Leo ville hellre bli mätt på pannkakorna som jag hade i kylen!) Efter lunchen var det tipsrunda och sedan kladdekaka med vispgrädde och kaffe. Grannsämjan har aldrig varit bättre!
Vardagspasta
Semestern tog slut och tillbaka kom vardagskvällarna när man kommer hem hungrig och vill trolla fram något att ställa på bordet på ett nafs. Svaret är så klart pasta! Det är ju så enkelt att ta det som finns i grönsakslådan och fräsa upp det med lite lök och olja. Här blev det paprika, körsbärstomater och örter. Improvisera med kryddhyllan så det blir en spännande smak. Parmesan på toppen och något grönt som färglägger. "Henrik, maten är klar!"
Sommargrill och höstsvamp
En sensommarkväll grillade vi karréskivor. Det är ett bra och saftigt grillalternativ eftersom det är mycket fett insprängt, som dock rinner av under grillningen det mesta, och dessutom är det bra pris. Sommarens grill fick möta höstens svamp i den här måltiden eftersom jag serverade köttet tillsammans med en kantarellsås som smakade himmelskt gott! Färskpotatis och grönsaker kompletterade middagen som avnjöts ute på vår balkong i sällskap av den nya lilla chiliplantan.
söndag 15 augusti 2010
Picnic-lunch på stranden
I sommar hade vi många riktigt fina stranddagar. Här är en av många enkla luncher som åts i sanden. Picnic-salladerna gjordes av dent som för dagen fanns i kylskåpet. Här med kall potatis, skinka, fetaost och lite av alla grönsaker som fanns i kylen. En kall yoghurtsås med klippta örter från balkongen och min favoritkryddblandning persillade. Kokta ägg, melon och baguett (se tidigare inlägg om Allbaguetter). Hur kan det komma sig att det smakar så mycket bättre att äta utomhus..?
måndag 9 augusti 2010
Söt avslutning
Buffén rundades av med en obligatorisk söt avslutning med tillhörande kaffe! En busenkel braspannekaka hämtad ur receptsamlingen "Långpannans lov", var den som jag har lagt på trevåningsfatet. Jag hade björnbär och rabarber i den, men den är jättegod att baka på nyskördade vinbär och hallon som det är säsong på nu. Jag toppade halva med mandelspån och halva med kokos. Omgiven av marshmallows står en banankaka med mörk choklad i. Jag improviserade med en skvätt kaffe i smeten, vilket gifte sig bra med banan och choklad.
Sommarbuffé
Den 23/7 hade vi sommarfest för våra vänner! Jag ordnade mat och Henrik gjorde ett ordentligt bål som passade bra i värmen. Mycket av maten gick åt och flera fat var helt tomma, så jag var lite orolig att alla inte hade fått ordentligt. Paj, pastasallad, potatis och bröd blev över, så det tog vi med oss i en kylväska när vi begav oss på roadtrip dagen därpå. Det var förutom bra buffémat även utmärkt picknickmat. Den bestod av (från vänster):
- Honungsmelon
- Kycklingfilé med senapsvinegrett, machésallad, rädisor och citronrasp
- Två kalla såser (paprika och örtagård)
- Mozarella och tomatsallad med basilika
- Grovsaltbakad färskpotatis
- Minispett med kryddig korv, köttbulle och cocktailtomat
- Purjolök- och ansjovispaj
- Cheddar, Brie och vindruvor
- Grekisk pastasallad med paprika, tomater, feta, oliver, rödlök och ruccola
- Smör och tre sorters bröd; dill och valnöt, ljust surdeg och Turids grova
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)